Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis: Dospělí jedinci se vyznačují délkou těla až 22cm. Na těle má od očí až po zátylí velké jednořadové ostnaté šupiny, které probíhají i po každé straně hřbetu až k ocasu. Tento pagekon se vyskytuje v různých barvách. Popsány jsou jedinci jak rezavě červení, tak zelení, ale i bledě žlutí a hnědí. Ocas je v koncové části oploštělý a ovíjivý. V nebezpečí může být část ocasu odlomena. Odlomená část už pak nikdy nedoroste do původní velikosti.

Terárium: Pro jeden pár pagekonů potřebujeme terárium o rozměrech alespoň 60x60x100 cm. Na dno dáme rašelinu, kterou udržujeme stále vlhkou. K lezení a k úchytům rozložíme v teráriu tenké větve, korkové roury, kořeny a vysadíme vhodné rostliny (fíkus nebo filodendron). Zařízení terária doplňuje mělká miska s vodou.

Potrava: Požírá běžný hmyz v obchodě zakoupený, občas ovocnou drť. Mláďata krmíme každý večer, dospělce každý druhý až třetí večer. 

Manipulace:Mláďata pagekonů jsou velice pohyblivá a dobře skáčou. Manipulaci s těmi nejmenšími je vhodné omezit na minimum, aby nedošlo k jejich poranění. Starší mláďata je možné přivykat na kontakt s člověkem- snažíme se je nechat přelézat z ruky na ruku, dáváme ale pozor, aby při náhlém seskoku nespadla z větší výšky. Dospělí gekoni bývají klidnější, většinou neagresivní a manipuluje se s nimi velice dobřepagekon-rasnaty_xog40aa.jpg